john_blund_aJag försöker sluta att använda insomningstabletter när jag ska sova. I perioder har jag haft svårt att somna och har därför tagit Zopiklon när jag gått och lagt mig. Jag har märkt att det blivit att jag tagit tabletten rutinmässigt. Den är effektivt men det tar en stund för den att verka. Det har resulterat i att jag har tagit tabletten utifall att jag skulle ha svårt att somna. Jag har tänkt att jag borde prova att försöka somna utan sömnmedicin men jag har inte riktigt klarat det. Jag har helt enkelt inte orkat att testa, utan tagit tabletten för att jag inte vågat vara utan den. Jag vet inte om det är ett beroende eller inte men jag vill inte ha det så.

Sen tio dagar tillbaka testar jag därför ett annat upplägg. Jag har (i samråd med min terapeut och min läkare) bytt insomningstablett till Zolpidem, som verkar mycket snabbare än Zopiklon. Tanken är att jag då ska våga prova att somna utan att ta en tablett. Har jag svårt att somna så tar jag en Zolpidem. Hittills har det gått väldigt bra, jag har klarat mig nästan helt utan sömnmedicin.

Zolpidem verkar verkligen mycket snabbt. Man somnar med lite samma känsla som när man blir sövd (att sakta sjunka neråt), vilket inte är en helt angenäm upplevelse. Sen jag fick ECT (elbehandling mot depression) har jag en rädsla för att bli sövd. ect_a I samband med att jag sövdes inför en ECT-behandling så verkade den muskelavslappnande medicinen innan jag somnat. Det innebar att jag inte kunde andas eller röra mig, jag kunde inte heller kommunicera det. Det tog säkert bara nån sekund innan jag somnade men det var mycket obehagligt.

Även om insomningen funkar bättre så har jag fortfarande mardrömmar och känner en stress inför att sova. Jag lyssnar på musik och slappnar då av så pass att jag somnar utan mediciner. Varje gång jag kan dra ner på medicinintaget känns det som om jag blir lite friskare.

Nåt helt annat – vi räfsade löv i eftermiddags. Kastanjerna är en plåga ner det gäller att leverera material att räfsa men det går inte att komma ifrån att de är vackra att se på.

kastanj_host_a

Var vänlig följ och gilla: