Religion är mycket viktigt på Irland. Ofta betraktas den katolska kyrkan som den allra mest konservativa. Det stämmer nog men bland lojalister och unionister på den ockuperade delen av Irland finns också väldigt konservativa krafter. Det har nu visat sig genom att unionistiska kommunpolitiker i Newtownabbey, Co. Antrim beslutat att förbjuda en pjäs om bibeln. Beslutet togs för att skydda ”kristna värderingar”.

Jag har ingen koll på pjäsen i fråga men den heter ”The Bible: The complete Word of God (Abridged)” och har tydligen turnerat internationellt de senaste 20 åren.bible_the complete_word_of_god_a

Ett annat tecken på att religionen tas på (för) stort allvar på Irland är att det största unionistiska partiet, DUP, vägrar att genomföra politiska förhandlingar på söndagar. Oavsett vad som ligger på förhandlingsbordet.

Nu låter det kanske som att jag bara hackar på protestanterna. Det är bara det att om jag börjar kritisera katolska kyrkan så kommer jag inte kunna sluta. Jag tycker inte om den katolska kyrkan och jag tycker riktigt illa om hur den agerat på Irland. Det brukar dock inte hindra mig från att gå i katolska mässor när jag är på Irland. Det är väldigt speciellt, ett intressant studiebesök i en annan värld.

BBC har skrivit om beslutet att förbjuda pjäsen “The Bible…”

Jag har letat på Youtube efter bra Stå-up komiker som pratar om den politiska situationen på Irland ett tag. Nu har jag hittat Jake O´Kane. Han är jättebra! En hel del av hans skämt kräver en del förkunskaper men det här om hur man kan skilja på protestanter och katoliker kräver bara att man vet att katoliker nedsättande kallas Taigs och protestanter Prods. Det kan kanske också vara bra att veta att skolsystemet på Nordirland är väldigt segregerat. De flesta skolor drivs av kyrkor eller har starka kopplingar till religiösa samfund.

Jake O´Kane se H or H?

Var vänlig följ och gilla: