Min passion för Irland gör att jag har ett konstant begär att lära mig mer om landet och förstå dess invånare bättre. Häromdagen snubblade jag över en teveserie som kan bidra med nån pusselbit. Serien heter ”The Joy” och handlar om fångar och plitar på Mountjoy-fängelset i Dublin. Serien är väl inte jättebra men jag tror man kan lära sig en del om ett land genom att studera dess skuggsida så jag arbetar mig igenom avsnitten. Fängelset ligger i norra Dublin (som är den ruffiga sidan av stan) och det ”rekryterar” en stor del av sitt klientel lokalt vilket gör att det ibland är svårt att förstå vad fångarna säger, dialekten i norra Dublin är inte att leka med… (t.ex. fem minuter in i videon nedan).

Hästarna har betat ner hagarna de gått i under sommaren så nu har vi börjat släppa över dem i en hage med mycket gräs. De går bara där en timme om dagen men under den timmen så betar de konstant – mulen i backen så fort de passerat grinden. När jag hämtade tillbaka dem till den magra hagen igår kväll så fick de spel och började rejsa. De galopperade runt i hagen en lång stund innan de till slut lugnade ner sig.

Min förkylning är oförändrad idag men jag är glad att den brutit ut. Jag har varit småhängig hela veckan, varken sjuk eller frisk, men nu kan jag förhoppningsvis få det ur världen. En nackdel med förkylningen igår var att jag inte kunde följa med och äta italiensk pizza (den romerska sorten) på Stora Berg (bärodlare i Getinge med många strängar på sin lyra).

Till sist ett stort grattis till grevskapet Tyrone som igår vann ”The Sam Maguire” och blev irländska mästare i gaelisk fotboll när de slog Mayo med 2-14 mot 0-15. Jag kan dock inte låta bli att tycka synd om Mayo som trots tolv spelade finaler inte lyckats vinna titeln sen 1951. Det året vann de men sägs ha förbannats av en präst när de firandes passerade en begravning på väg hem från Dublin till Castlebar. Förbannelsen påstås bestå i att så länge nån av spelarna från det årets lag är i livet kommer Mayo aldrig att vinna titeln igen. I dagsläget lever bara en av spelarna, 95 år gamla Paddy Prendergast.

Nedan finns några av höjdpunkterna från gårdagens match.

Var vänlig följ och gilla: