Trots att förutsättningarna kan te sig goda är pubägarna på Irland bekymrade inför påsken i år. Det är hundra år sen Påskupproret 1916 och dessutom ska Irland möta Schweiz i en fotbollslandskamp på Långfredagen, det är händelser som definitivt kommer att skapa törstiga irländska strupar. Problemet för pubägarna är att de, enligt Irländsk lag, inte får servera alkohol på Långfredagen (och Juldagen). alkoholforbud_irland_aKatolska kyrkan och den irländska staten är måna om att Långfredagen verkligen ska vara årets tråkigaste dag. Nu behöver man ju inte alkohol för att ha roligt men att förbjuda servering två dagar om året känns lite överdrivet. Förbudet blir ju inte lättare att förstå sig på när lagen tillåter att alkohol serveras på tåg och järnvägsstationer (men bara om man har en biljett mellan två städer, lokaltrafikens biljetter duger inte).

Pubägarna har startat en kampanj för att få förbudet hävt. Jag tror att de har ganska goda chanser att lyckas men man ska förstås aldrig underskatta de konservativa krafterna på Irland. Det är möjligt att de lyckas bromsa processen några år till.

tallrik_ennis_2I vårt hushåll så är fryst pyttipanna ofta en räddare i nöden när vi är för trötta för att laga ”riktig” mat. I dag var en sån dag, vi hade hovslagaren här på eftermiddagen och det drog tallrik_ennis_stampelut på tiden så att vi inte kom iväg och handlade förrän sent. För att spara tid och vara effektiva så stekte jag därför pytt medan hustrun åkte och handlade. Jag stekte ägg till pyttipannan och de stekta äggen la jag på ett fat som jag sen la en tallrik över för värmens skull. Vi har haft den tallriken länge (den kommer ursprungligen från hustruns föräldrar) men jag har aldrig tittat närmare på stämpeln på undersidan. Döm om min förvåning när jag ser att tallriken är från Irland! Gjord i lergods i Ennis på västra Irland. Med hjälp av Google så fick jag reda på lite mer om tillverkaren.irish_fine_earthenware_info_a

Orsaken till att hovslageriet tog lång tid idag berodde inte på hovslagaren, han var rask, utan på att vi hast_stylta_snosatte fast snösulor på hästskorna som han skott hästarna med. Snö har en förmåga att bilda klumpar, ”styltor”, under hovarna på hästar. Klumparna gör det svårt för hästarna att gå, de vrickar sig lätt. Snösulorna ska förhindra att det bildas styltor. Vi har aldrig hast_pirana_snosulaanvänt den här modellen av snösulor tidigare men utifrån vad jag sett idag så verkar de fungera bra.

Vintern drabbade verkligen Halland på riktigt idag, under natten så fick vi ordentligt med snö. Om väderprognoserna stämmer så blir vintervädret kvar veckan ut i varje fall. De har lovat minus tio i morgon, kanske lite snöknarr när jag går ut och ger hästarna frukost i morgon? Jag tycker om snön och hoppas att den blir kvar betydligt längre än bara några dagar. Så länge snön är snö och inte slask så gör den allt så mycket ljusare och trevligare. Jag har tagit lite vinterbilder (och några på småfåglarna) under dagen. Som framgår av bilderna får vi hjälp med snöröjningen, jag är mycket tacksam för den hjälpen.

sno_morgon_20160119gran_ute_20160119

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

snorojning_20160119

smafaglar_20160119_800_3

Var vänlig följ och gilla: