Två gånger den här veckan har jag fotat en svartvit humla i en av hagarna. Jag har försökt artbestämma den genom att bildgoogla ”svartvit humla” men inte lyckats få nåt entydigt besked. Den humla jag tycker den liknar mest är Sandhumlan men den har inte synts till i södra Sverige sen 50-talet så det känns lite osannolikt att det skulle vara en sån. Jag har därför mejlat in några foton till Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, vi får se vad de säger. Den översta bilden nedan är på en av ”mina” svartvita humlor och bilden nedanför är på en sandhumla.En annan humla som det skulle kunna röra sig om är Jordsnylthumlan – det är faktiskt en mördarhumla! Jag har fram till nu bara förknippat humlor med positiva och lite gulliga saker (de sticks ju inte ens ordentligt, inga hullingar på gadden) men jordsnylthumlan tar tydligen över andra humlors kolonier genom att döda drottningen (klicka på bilden så blir texten större).Sen jag i tisdags började testa att ta Theralen/Alimemazin på kvällen och lägga mig tidigt (21-22) så har jag somnat innan 23.30 varje kväll. I och med det så har jag sovit tillräckligt med timmar under nätterna för att inte känna av medicinen följande dag, så just nu känns det som om jag till slut kanske kan få ordning på sovandet. Oron (det finns alltid en oro) är att kroppen vänjer sig vid Theralen/Alimemazin och att den inte ska fungera lika bra som insomningsmedel om ett tag.

Jag har misslyckats med mitt fjärilsfotograferande i sommar (det mesta har blivit oskarpt) men i morse så tog jag tre hyfsade bilder. De kommer nedan och är i ordning pärlemofjäril, nån slags smygare och en kålfjäril. Det är inga klockrena fjärilsfoton men klart mycket bättre än de jag tagit tidigare i sommar.De senaste dagarna har varit bra kameradagar även för andra saker än fjärilar. Jag har fått till flera anständiga bilder, se nedan. Snäckan på brännässlan är jag mest nöjd med. Vad som inte framgår av det fotot är att snäckan tagit sig över en meter upp på nässlan. Klickbara foton.

Var vänlig följ och gilla: