Jag har en hel drös med gamla ungdomsböcker från början på 50-talet. De flesta har jag läst ett otal gånger (några lästes om för bara nåt år sen) och de var säkerligen vällästa redan när jag fick dem. Böckerna har tillhört mina föräldrar eller något av deras syskon. En sån bok, ”Biggles på Borneo”, blev väldigt aktuell i går när jag på YouTube snubblade över en dokumentär om en amerikansk bombplansbesättning som under Andra världskriget blev nedskjutna över Borneo. Flygarna kunde med hjälp av lokalbefolkningen (huvudjägare) undgå att tillfångatas av japanerna och de fick också hjälp att kontakta en brittisk specialstyrka som sänts till ön för att med hjälp av urinvånarna bedriva ett djungelkrig mot japanerna. I ”Biggles på Borneo” får Biggles i uppgift att etablera en flygande specialstyrka som ska slå till mot japanska mål i området. När japanerna sen skickar ut marktrupper mot basen så tar Biggles hjälp av sina huvudjagande vänner för att ta kål på japanarna. Jag tycker de två berättelserna är slående lika. Vill ni se dokumentären så finns den nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=HBelKK7Q-yk

Här hemma så tampas vi med mindre krigiska fiender som dock inte är att förakta. Två av de allra värsta heter ”Fång” och ”Igenväxning”. Fång är vad som orsakat Piranas senaste hälta. Eftersom vi hållit henne i bra hull, kört ganska mycket med henne och dessutom låtit henne gå i en väldigt nedbetad hage så hoppades jag att hon skulle hålla sig frisk i år. Det känns lite hopplöst just nu eftersom vi inte riktigt vet hur vi ska göra för att hon inte ska få fång. Det för dock bli en senare fråga, nu gäller det att få henne frisk igen och det gör vi genom antiinflammatorisk medicin, strikt diet, boxvila och kylning av den ömma hoven.

För att få bukt med igenväxningen så skulle vi behöva många fler betande djur. Fast det vore ju en bra början om de djur vi har tålde att gå på gräs och inte rymmer från hagarna de ska beta ner. I helgen tänker jag göra ett nytt försök att flytta fåren. Jag ska sätta en tråd till i grinden, det funkade ju här hemma när de gick igenom staketet. Jag tänkte också ändra strategi när jag lämnar fåren efter att ha tittat till dem. Jag tänker att jag ska ha med mig pellets så de blir distraherade och inte märker när jag sticker. Återkommer med hur det går.

Jag tycker det har varit glest med rovfåglar här i år. Vi hade visserligen en duvhök på besök för några veckor sen men jag har knappt sett en glada i sommar. När jag i förmiddags rökte och spelade in pipvideosar så gled dock en förbi.

Förmiddagen var väldigt produktiv när det gäller inspelning av filmer. Jag fick ihop två stycken, den ena om pipor och tobak men den andra handlade mest om aga och barnmisshandel – alla upptänkliga ämnen diskuteras bland piprökarna på YouTube! Jag har också noterat att förvånansvärt många av de som är aktiva på forumet har haft det tufft i livet, t.ex. genom att ha åkt på rejält med däng under hela uppväxten. Det kan ju dock vara så att de med lite svårare bakgrund är mer benägna att intressera sig för just min kanal, och vice versa

Var vänlig följ och gilla: