Konflikten på Irland fortsätter att skörda offer. Inte alls som slakten i Gaza men spänningarna och våldet finns kvar i den irländska vardagen. Det senaste dödsfallet känns som fullkomligt onödigt och saknar helt politiskt värde för alla parter i konflikten. Det som hänt är att irländska republikaner nyligen satte upp två irländska flaggor på en ö i Bessbrook Pond i Armagh.bessbrook_pond_a I går skulle en man simma ut och ersätta flaggorna med en Union Jack. Han klarade inte simningen utan drunknade.

Flaggor är något oerhört laddat på den norra delen av Irland. Beslutet att sluta med att dagligen flagga med Union Jack på stadshuset i Belfast ledde till veckor av protester och upplopp.loyalist_protest_bbc_bild_a Diskussionen om hur man politiskt ska förhålla sig till flaggorna är mycket infekterad och har tillsammans med de politiska partiernas oenighet kring parader och minneshögtider periodvis förlamat det politiska arbetet i parlamentet i Stormont.

Komikern Jake O´Kane sammanfattar träffsäkert flaggproblemet i ”The Blame game”. Av klippet framgår även att konflikten i mellanöstern har vävts in i den irländska genom flaggorna. Att O´Kane nämner den italienska flaggan kanske tarvar en förklaring. En välkänd lojalist gjorde i maj 2012 ett utspel i mediaitaliens_flagga_a_150 där han kallade en skola för ett ”träningsläger för IRA” eftersom man flaggade med den irländska trikoloren utanför skolan. Problemet var bara att det inte var den irländska flaggan utan den italienska. Orsaken till att man flaggade med den var att man deltog i ett europeiskt integrationsprojekt.

Och så något helt annat. Häromdagen så frågade min yngste son mig varför hans snopp var hård på morgonen. Han tyckte det var väldigt onödigt eftersom det blev så svårt att kissa då. Jag kunde inte riktigt svara på varför det var så. För mig har morgonstånd bara varit ännu ett av livets mysterium, nåt som bara händer men det är klart att det måste finnas en förklaring. Och det finns det! Jag googlade lite och nu vet jag att det beror på att män ofta får erektion när de drömmer (inte bara om sex). Väcks man då mitt i drömmen så kan man ha morgonstånd. Även onödiga företeelser har en förklaring.

Var vänlig följ och gilla: