Jag hade ingen bra dag i går och orken räckte inte till ett blogginlägg, inte för att det fanns mycket att skriva om. Gårdagen kan sammanfattas i piprökning, lite lövräfsande, ett strömavbrott och en middag bestående av rester (det var jag som stod för matlagningen eftersom hustrun var bortrest). Det som inte var som det skulle i går var att jag brottades med en massa grubbel och det sög musten ur mig.

Fast nåt hände faktiskt i går och det hängde ihop med både piprökning och min bortresta hustru. Eftersom jag var rätt nere så tröstade jag mig med att titta på Engelska antikrundan (som var på Nordirland) och medan jag gjorde det så rökte jag en pipa framför en sprakande brasa medan ungarna sov som två klubbade sälar på ovanvåningen. Det var väldigt avslappnande, även om jag fick vädra en stund när jag var klar. Jag hade kunnat välja en tobak som luktade lite mindre, alternativt trevligare, men jag vill ha nåt stark med mycket nikotin i. Jag har märkt att när jag är nere och deppig så kan nikotinrik tobak få mig på ett bättre humör. Så var fallet igår.

När det gäller Antikrundan så kunde jag inte låta bli att försöka politisera ägarna till alla föremål som visades – unionister eller republikaner? Min gissning var att det huvudsakligen var unionister, mycket fina, ärvda föremål. I ett fall var det en stol som kommit till Irland med en släkt från Skottland på 1600-talet. Släkten flyttade till Irland under ”the Plantations” d.v.s. de kom för att ta över den mark som blev tillgänglig när den katolska befolkningen fördrevs från sina ägor. Stolsägaren hamnade definitivt i Unionistfacket.

Apropå Irland så har jag hittat en dokumentär om Bobby Sands och hungerstrejken 1981 på SVT Play. Jag har inte hunnit se den ännu men den finns kvar till den 6:e december så jag har gott om tid på mig. Vill ni se den så finns en länk nedan.

Av texten på Doxs hemsida kan man förledas att tro att Bobby Sands var den enda som hungerstrejkade men så var inte fallet. Det var flera som deltog men Sands var den som inledde protesten och den första att dö (däremellan blev han invald i det brittiska parlametet). Hans död kom att följas av ytterligare nio dödsfall innan IRA (och INLA) blåste av strejken (för att därpå i praktiken få igenom sina villkor). De andra som dog var:

Francis Hughes

Patsy O´Hara

Raymond McCreesh

Joe McDonnell

Martin Hurson

Kevin Lynch

Kieran Doherty

Tomas McElwee

Michael Devine

Idag har jag varit in till Halmstad två gånger, första gången för en lunch och den andra för att lämna yngsta sonen på KomTek (typ teknikfritids). Jag passade på att gå lite i secondhandaffärer medan sonen var på KomTek men jag gjorde inga fynd. Jag kunde dock notera att KRIS stängt sin second-handbutik.

Var vänlig följ och gilla: