Jag lyckades ta mig igenom hela påskhelgen utan att skriva ett ord om firandet av Påskupproret påpaskupproret_2016_150 Irland men nu kommer det. Påsken 1916 så gjordes irländarna ett misslyckat försök att med våld få britterna att lämna ön. Även om de kortsiktiga resultaten av upproret mest var ett ödelagt Dublin och ett stort antal avrättade upprorsledare så kom Påskupproret ändå att bli den tändande gnistan till den väpnade kamp som befriade 26 av Irlands 32 grevskap.paskuppror_firande_2016_a

Den gångna helgen så har Påskupproret firats med pompa och ståt i Dublin men jag har varit tyst om det eftersom jag är lite konservativ och tycker att firandet borde ha sparats till den 24:e april när det är på dagen 100 år sen upproret inleddes, påsken är ju som bekant en rörlig högtid.

Det firandet som skett på Irland upplever jag dessutom till stor del har präglats av en motvilja från det irländska etablissemanget, på båda delarna av ön. Den springande punkten, eller kanske punkterna, har varit att republiken Irland faktiskt föddes ur våld och ur ett ihärdigt politiskt agerande från Sinn Féin. Båda sinn_fein_rising_hand_bookde sakerna stör och oroar etablissemangen i Dublin, Belfast och London. Till och med Sinn Féin verkar störas lite av den första punkten, våldet, de vill distansera sig från politiskt våld och de IRA-grupperingar som förespråkar en fortsatt väpnad kamp.

Man skulle kunna tro att de styrande i Dublin tagit hjälp av en svensk reklambyrå när de planerat firandet, både för försöken paskuppror_banderoll_1att få till ett ”lagom” firande som inkluderar alla och för att firandet innehållet en rad historiska fel (som man t.ex. skulle kunna förvänta sig av människor som saknar kunskap om historien bakom händelserna som ska firas, typ en svensk reklambyrå). När det gäller de historiska faktafelen så är det senaste exemplet den banderoll som sattes upp i Dublin till åminnelse av irländska politiker som faktiskt motsatte sig väpnad kamp, och dessutom i flera fall dog långt innan Påskupproret. Vad har den banderollen med firandet av Påskupproret att göra?

Ett exempel på det ”lagoma” och inkluderande firandet är försöken att likställa alla offer förpaskupproret_dublin_ruiner Påskupproret, d.v.s. en dödad brittisk soldat ska hedras lika mycket som en dödad upprorsmakare eller en av de många civila som dödades när britterna besköt Dublin med artilleri. För mig är den tanken främmande, jag tycker att Påskupproret var befogat och något i grund och botten positivt och när man firar det så tycker jag att man ska fokusera på dem som genomförde det och inte på dem som slog ner det. Vill vietnam_monument_washingtonbritterna hedra sina döda från Dublin 1916 så står det dem fritt att göra det men jag ser ingen anledning till att man ska göra det på Irland. Det är som att säga åt jänkarna att de på sitt stora monument med namnen på alla amerikanska soldater som dog i Vietnamkriget också bordeviet_cong_we_were_soldiers ha med namnen på alla Viet Cong-soldater som dödades. Det faller på sin egen orimlighet och då var ändå USA skurken i just det kriget och vietnameserna ”good guys” johan_selfie_suddig(i varje fall utanför USA och dess filmindustri).

Förutom att ägna tankemöda åt Påskupproret så har jag varit inne på praktik idag. Den senaste tiden så har det varit mycket boots och bredbrättade hattar när jag besökt Halmstad men idag så var jag mer diskret, och kanske gubbig, smalbrättad hatt, kläder i johan_coj_20160329_2brunt och beige och mina Crockett & Jones på fötterna. Fråga mig inte hur jag lyckades ta selfien så att halva blev skarp, det vet jag inte. I all sin otydlighet så tycker jag ändå att den blev bra. Den speglar dessutom hur jag kände mig efter den tredje raka natten med dålig sömn.

Innan jag åkte i väg till praktiken så hann jag med att fotografera lite, det blev fler galopperande får, några kajor som verkar boa i en gammal oanvänd skorsten, en blåmes, hönsen och så elden i pannan.

far_glatt_20160329_2far_glatt_20160329_1hons_20160329kajor_skorsten_boblames_takspetspannan_eld_20160329Innan praktiken så var jag även inom verkstan så att de kunde kolla bilbatteriet. De kunde konstatera att batteriet varbilbatteri_varta kasst och behövde bytas. Den senaste teorin om att min bil ”käkar” batterier är att jag haft fel på generatorn länge och att det har slitit ut ett antal batterier, inklusive det här fast det klarade sig ett tag med den nya generatorn innan det packade ihop. Jag vet inte vad jag ska tro men på torsdag ska bilen i varje fall få ett nytt batteri.

Var vänlig följ och gilla: